PU “Mladost” osnovana je 1957.godine na inicijativu Društva "Prijatelji dece" iz Beograda i Novog Pazara.
Do1974.godine Ustanova je radila u vrlo teškim uslovima i nenamenskim prostorijama. Tada ustanova dobija prvi objekat, namenski izgrađen i savremeno opremljen za organizovani smeštaj dece predškolskog uzrasta od 1 do 6,5 godina - njihovo vaspitanje i obrazovanje.
Objekat je odlukom SO-e Novi Pazar dobio naziv "Mladost" po kome danas ova Predškolska ustanova nosi ime.
U kasnijem razvoju ustanova je dobila još dva nova objekta Dečiji vrtić “Naše dete” i Dečiji vrtić “Dečja radost”.Dečiji vrtić “Naše dete” je izgrađen 1977.godine.Lociran je između OŠ”Bratstvo” i Dečjeg dispanzera, a u blizini je i autobuska stanica.
Dečiji vrtić “Dečija radost” počeo je sa radom 1981. godine. Nalazi se pored magistralnog puta, u blizini je reka Jošanica.
DV“Pćelica“poćeo je sa radom 2014.godine.
Pri OŠ.“Jošanica“ u Muru otvorene su dve prostorij za prihvat dece predškolskog uzrasata.Donacijom arapskih zemalja kao iv lade Republike Srbije otvara se novi objekat vrtića u krugu osnovne skole u naselju Dojeviće.Unovom objektu na prizemlju kao i na spratu postoje po tri prostorije za decu.Novi objekat se zove ABU DABI.Novi vrtic je poceo sa radom 2016.
Raspoloživi kapaciteti za smeštaj dece u objektima Predškolske ustanove “Mladost” i dalje ne zadovoljavaju potrebe dece i roditelja za upis dece u vrtiće.
U Gradu Novom Pazaru prema podacima nadležnih službi ima 11262 dece uzrasta od jedne do šest i po godina.
Problem nedovoljnih kapaciteta za smeštaj dece javlja se u celodnevnom boravku. Ustanova ulaže napore da racionalnijim korišćenjem postojećeg prostora omogući optimalan broj upisa dece u datim okolnostima.
Izražen je i problem nedostatka prostorija za decu u poludnevnom boravku u gradskim vrtićima. Rad se odvija u popodnevnim satima i koriste se prostorije u kojima su do tada boravila deca iz celodnevnog boravka. Ustanova, gde god za to postoji mogućnost, nastoji da adaptira postojeće prostorije u okviru objekata za adekvatan rad ovih grupa.